Menü
Sepetiniz

Dev A Gıda Pilavlık Siyez Bulguru 25 Kg Armada Teknik Bobinaj

Dev A Gıda Pilavlık Siyez Bulguru 25 Kg Armada Teknik Bobinaj
Dev A Gıda Pilavlık Siyez Bulguru 25 Kg Armada Teknik Bobinaj
990,00TL
Vergiler Dahil: 990,00TL
  • Stoklamak: Stokta var
  • Modeli: 8682655055332
Dev A Gıda Pilavlık Siyez Bulguru 25 Kg
Siyez Bulguru;

Görüntü olarak işlenmemiş buğdaya benzeyen siyez bulguru da siyez buğdayından elde edilmektedir. Ülkemizde siyez bulguru yetiştirilen yerlerin en başında ise Kastamonu ilimiz gelmektedir. Siyez bulguru Kastamonu’nun İhsangazi, Seyitgazi, Seydiler, Devrekani gibi ilçelerinde yetiştirilmektedir. Anadolu’da yaygın bir şekilde bilinen bir buğday türü olan siyez bulguru halk arasında kaplıca ya da kabulca adı ile de bilinmektedir.

Beslenme uzmanlarının tüketilmesi konusunda özel tavsiyelerde bulunduğu bir gıda olan siyez bulguru temel olarak siyez buğdayından elde edilmektedir.

Siyez Bulguru Nasıl Yapılır?

Siyez buğdayı belli aşama ve işlemlerden geçerek siyez bulguru haline getirilir. Siyez bulgurunun elde edilmesi için herhangi bir katkı ya da kimyasal işlem yapılmaz bunun yerine eski çağlardan beri kullanılan geleneksel ve doğal yöntemler kullanılmaktadır.

Siyez buğdayından siyez bulguru elde etmek için yapılan uygulamalar kısaca şu şekilde özetlenebilir;

Öncelikle siyez buğdayı dikkatli bir şekilde büyük kazanlarda kaynatılır.

Kaynatılan siyez bulgurlarının ikinci aşama olarak kurutulması gerekmektedir.

Kutulan siyez bulgurlarının daha sonraki işlemde kırılmadan yarılması gerekmektedir. Yarılması için taş değirmenlere götürülen siyez bulguru tamamen geleneksel işlemler ile tüketilmek üzere hazırlanmaktadır.

Siyez bulguru diğer bulgur çeşitlerine göre besin değeri açısından ve tabi ki sağlığa faydaları bakımından oldukça farklı bir bulgurdur. Diğer hububat çeşitlerindeki en büyük tehlike olan fitrik asit maddesi geleneksel ve doğal yöntemlerle hazırlanan siyez bulgurunda kesinlikle yoktur. Genetiği ile oynanmamış siyez buğdayından üretilen siyez bulguru insan sağlığı için en çok tavsiye edilen ve glisemik endeks düzeyi en düşük ve en ideal olan ürünlerin başında gelmektedir.

Siyez bulguru alınırken dikkat edilmesi gereken husus siyez bulgurunun kırık olmamasına dikkat etmektir. Kırık olmayan ve kabuğu çıkmamış olan siyez bulgurlarının insan sağlığına sağladığı katkıları daha etkilidir. Siyez bulguru bozulmaz, üzeirnde hiçbir şekilde küf oluşmaz. Uzun yıllar dayanıklı bir şekilde durabilir.

Siyez Bulguru Faydaları

Siyez bulguru glisemik endeksi düşük bir gıda olduğu için kan şekerinin aniden düşmesine ya da çıkmasına engel olarak kan şekerini dengeler.

Lif bakımından oldukça zengin bir gıda olan siyez bulguru kandaki genel yağ oranı seviyesini azaltır.

Sindirimi ve hazmı kolaylaştırır.

Selüloz ve zengin mineral kaynağı olması sebebiyle siyez bulguru bağırsakları temizleyici etkisi yüksek olan bir gıdadır.

İçerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde vücudun hücre yapısını korur.

Karbonhidrat değeri oldukça düşük olan siyez bulguru protein yönünden zengin bir bulgur çeşididir.

İçeriğindeki yüksek oranda bulunan B1 vitaminin sayesinde Alzheimer ve Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarına karşı adeta koruyucu kalkan görevi görür.

Yağ oranının çok düşük olması sebebiyle siyez bulguru kolesterol içermez.

Ayrıca yüksek oranda folat içeren siyez bulguru bebeğin gelişimini desteklediği için hamile kadınlarda ve anne sütünü artırdığı için de emziren kadınlarda çok faydalıdır.

Siyez bulgurunun düzenli tüketilmesi bağırsaklardaki emilim problemlerini büyük oranda ortadan kaldırır. Kabızlığa iyi gelen siyez bulguru bağırsak kanserini de önemli oranda engellemektedir.

Siyez buğdayından elde edilen siyez bulgurunun en önemli özelliği radyasyona karşı koruyucu özellikler barındırmasıdır. Bu nedenledir ki bazı ülkelerde askeri alanda stoku bulunan ürünlerden biridir.

İçeriğinde bulunan Lutein maddesi sayesinde siyez bulgurunun düzenli olarak tüketilmesi göz hastalıklarına karşı korur ve göz sağlığını destekler.

Diğer buğday ürünlerine oranla yüksek oranda fenolik, tokoferol ve karotenoid gibi antioksidanlar barındıran siyez bulguru kansere karşı koruyucu özellikler gösterir.

Yaşlanmayı geciktirir.

Siyez Bulguru Gluten İçerir Mi?

Son zamanlarda popülerliği iyice artan siyez buğdayından elde edilen siyez bulguru çok araştırılan bir konu haline gelmiştir. Siyez bulguru ile ilgili merak edilen soruların en başında ise siyez bulguru gluten içerir mi ya da siyez bulguru glutensiz mi gibi sorular gelmektedir. Gluten alerjisi olan kişilerin her tür bulguru ve çeşitlerini yememeleri gerekmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki siyez bulgurunda da çok az miktarda olmakla birlikte gluten maddesi bulunmaktadır. Bu nedenle siyez bulguru hiçbir şekilde gluten içermez ifadesi yanlış bir tanımlama olacaktır. Az miktarda da olsa içinde gluten bulunan siyez bulgurunun tüketimi konusunda hassasiyeti olan kişilere ve özellikle çölyak hastalarına doktorlarına danışmadan kesinlikle siyez bulgurunu yememeleri tavsiye edilir.

Siyez Bulguru Plavı Tarifi

Siyez bulguru ile birbirinden lezzetli ve sağlıklı tarifler yapabilirsiniz. Biz de şimdi sizlerle siyez bulguru ile yapabileceğiniz nohutlu pilav tarifini paylaşmak istiyoruz.

Malzemeler

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 su bardağı siyez bulguru (yıkanmış ve ayıklanmış)

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 su bardağı kaynamış su (nohutların haşlama suyu da olabilir)

1 çay kaşığının ucunda himalaya tuzu

Dilediğiniz miktarda zerdeçal ve karabiber

Yapılışı

Seramik ya da çelik olması tavsiye edilen uygun bir pişirme tenceresine tereyağını ve zeytinyağını koyun. Haşlanmış nohutları eriyen tereyağında bir süre kavurun. Hafif kızaran nohutların üzerine siyez bulgurunu ve bir miktar sıcak su ilave edip sürekli karıştırın. Bir süre daha kısık ateşte karıştırmaya devam edin. Suyunu çekince kalan kaynar suları da ilave edin. Tuz, zerdeçal ve karabiberi de ekleyerek karıştırın. Suyunu çekince ocağın altını kapatın ve siyez bulguru pilavını demlenmesi için bir süre bekletin. Ardından servis yapın. Afiyet olsun.

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
Kötü İyi